Legatura dintre printatul 3D si rulmenti

Cu ajutorul noilor tehnologii, acum rulmentii pot fi printati 3D insa este important sa se tina cont de mai multe informatii pentru a nu aparea erori. Nu uita ca precizia este cheia unei functionari perfecte a rulmentilor.  Rulmentii si printatul 3D sunt un subiect aflat acum in discutie pentru a determina daca aceasta noua metoda de a produce rulmentii este buna.

Un rulment este definit ca o componenta mecanica care constrange miscarea relativa la miscarea dorita in cadrul aceleiasi axe si, de asemenea, reduce frecarea dintre partile mobile. Rulmentii vin in multe forme diferite, inclusiv, dar fara a se limita la urmatoarele:

  • Rulment simplu – acesta este cel mai simplu tip de rulment, care cuprinde doar o suprafata de rulment si fara elemente cu role. Din acest motiv, sunt cele mai putin costisitoare tipuri. Un rulment simplu este compact, usor si are o capacitate mare de incarcare.
  • Rulment de rulare – un rulment cu elemente de rulare transporta sarcina plasand elementele de rulare (de obicei bile sau role) intre inelele de rulment interior si exterior, cunoscute sub numele de curse. Miscarea relativa a celor doua curse este cea care face ca elementele de rulare sa se miste cu foarte putina rezistenta la rulare si alunecare. Tipurile comune includ rulmenti sferici, cilindrici, conici si cu ace. Tipurile de rulmenti cu bile includ rulmenti cu contact unghiular, de tractiune si cu caneluri adanci.
  • Rulment pentru bijuterii – un tip de rulment simplu in care un ax metalic se roteste intr-o gaura de pivotare. Sunt utilizati pe scara larga in ceasurile mecanice, unde frecarea scazuta, longevitatea si acuratetea dimensionala sunt vitale.
  • Rulment fluid – sarcina din acest rulment este sustinuta de un strat subtire de lichid sau gaz sub presiune care se misca rapid intre suprafetele rulmentului. Contactul zero intre suprafete inseamna ca exista si frecare de alunecare zero, rezultand o frecare generala mai mica, precum si o uzura si vibratii mai mici.
  • Rulment magnetic – un rulment care suporta o sarcina folosind levitatia magnetica. Rulmentii magnetici sustin piesele in miscare fara contact fizic, ceea ce duce la frecare mai mica, uzura mecanica zero si vibratii reduse.

Avantajele imprimarii 3D

  • Geometrie: imprimarea 3D poate produce forme complexe care ar fi greu de reprodus in procese mai traditionale.
  • Materiale: pot fi utilizate o varietate de materiale pentru a atinge caracteristici specifice, inclusiv materiale pe baza de carbon, fibre si ceramica, precum si metale si materiale plastice cu frecare redusa.
  • Accesibilitate: abilitatea de a crea rulmenti de acasa, la cerere, poate fi utila.
  • Personalizare: este posibila personalizarea completa, permitandu-va sa potriviti rulmenti la modelele cerute, mai degraba decat invers.

Exista multe motive pentru a folosi plasticul mai degraba decat metalul pentru rulmenti. Materialele plastice nu necesita lubrifiere rulmenti externa, sunt rezistente la coroziune (cand sunt utilizate cu bile de sticla sau plastic) si functioneaza silentios. De asemenea, sunt nemagnetice, usoare si mai ieftine in comparatie cu metalul.

Desi rulmentii imprimati 3D sunt utilizati in principal de persoane care cauta solutii de nisa pentru rulmentii industriali, s-au luat masuri pentru a-i introduce in aplicatiile industriale.

Leave a Comment