Nu cădeți pradă mentalității de victimă

Atitudinea este totul. Atitudinea mentală, indiferent de obiectivul final, fie te ajută să ajungi acolo, fie îți împiedică progresul, iar una dintre cele mai dăunătoare atitudini pe care le poate adopta cineva este mentalitatea de victimă.

Ce este mentalitatea de victimă?

Mentalitatea de victimă este o mentalitate negativă. Aceasta aruncă vina pe alte persoane și circumstanțe pentru orice nefericire resimțită în interior.” Este scenariul proverbial “arată cu degetul în afară”.

Cei angajați în mentalitatea de victimă, privesc viața printr-o lentilă îngustă de percepții pesimiste, crezând că orice se întâmplă în viață este rezultatul unor cauze exterioare. Reflecția interioară nu este niciodată luată în considerare. A fi o victimă înseamnă să se absolve de vină. Nimic nu este din vina lor – niciodată! Cei angajați în mentalitatea de victimă se bucură cel mai adesea de atenția, simpatia și validarea pe care le obțin jucând acest rol de “bietul de mine”.

Atunci când suntem prinși în capcana mentalității de victimă, accentul devine pe cât de vulnerabili suntem, mai degrabă decât pe cât de puternici suntem.

Deși, nimeni nu se naște cu mentalitatea de victimă, nimeni nu este scutit nici de a juca rolul de victimă. Bunici bătrâni dulci, mame și tați iubitori și bine intenționați, adolescenți și chiar și cei considerați “treziți spiritual”, cu toții pot fi găsiți să locuiască în acest tărâm defetist.

De fapt, fiecare persoană în viață a jucat rolul de victimă de mai multe ori în viața sa.

Victimele vor să fie pregătite mental pentru ce e mai rău și, din păcate, pentru cei care locuiesc în statutul de victimă, acest comportament de autosabotaj devine mai puternic atunci când lucrurile par să meargă așa cum vor ei, deoarece sunt siguri că “dezastrul îi așteaptă după următorul colț”.
Așadar, cum se poate elibera cineva de această programare autoînvinsă, de tipul “săracul de mine”, pesimistă, cea mai mare parte a căreia a fost dezvoltată și adoptată în copilărie?

Totul începe acasă, cu percepțiile/modul în care vă vedeți pe voi înșivă. Vă percepeți ca un supraviețuitor sau ca o victimă?

Supraviețuitorii îmbrățișează viața și curg cu ea. Ei trăiesc în prezent și preiau controlul asupra vieții lor. Ei sunt pe deplin conștienți de faptul că doar ei sunt responsabili pentru ceea ce se întâmplă. Ei știu că, asumându-și responsabilitatea pentru viața lor, au puterea de a-și schimba viața.

Victimele, pe de altă parte, se complac în autocompătimire și se ceartă cu viața și o resping. Ele rămân în trecut, crezând că sunt neputincioase în a schimba circumstanțele – cheia lor pentru a evita responsabilitatea. Ei trăiesc în defensivă și rămân încremeniți în timp, fără a face progrese, deoarece percepțiile lor le spun că sunt neputincioși.
Costul mentalității de victimă este ridicat. Afectează în mod negativ fiecare domeniu al vieții – profesional și personal. Cei care se văd pe ei înșiși ca fiind un eșec, trăiesc în postura de victimă, deoarece eșecul vine doar pentru cei care renunță.

Dacă vrem cu adevărat să ne schimbăm din mentalitatea de victimă, trebuie mai întâi să ne-o însușim. Nu putem schimba ceea ce nu deținem. Trebuie să ne schimbăm atitudinea și să știm că “schimbarea începe cu mine”. Trebuie să îmbrățișăm supraviețuirea și să facem pași de acțiune… oricât de mici sau nesemnificativi ar părea acum, către un obiectiv pe care dorim să-l atingem.

Cel mai important, trebuie să ne dăm continuu putere cu afirmațiile “pot” și “voi” și să punem capăt afirmațiilor și convingerilor degradante “nu pot” sau “nu vreau”.

Și, trebuie să îmbrățișăm recunoștința – cea mai mare dintre atitudini. Zilnic, trebuie să ne facem timp să reflectăm la toate lucrurile care ne fac fericiți, la toate lucrurile care merg bine în viața noastră. Păstrarea minții/energiei noastre concentrate pe situațiile pozitive ajută la contracararea mentalității de victimă.

În cele din urmă, trebuie să ne onorăm pe noi înșine cu același grad de respect și dragoste pe care încercăm să le oferim celorlalți. Doar atunci mintea și acțiunile noastre vor ieși din starea de victimă și vor trece de la modul de supraviețuire.

Adevărul este că nu putem controla acțiunile celorlalți sau fiecare circumstanță care apare în viața noastră, dar putem controla modul în care reacționăm la ele. Nu trebuie să fim victime. Este o alegere. Orice se întâmplă sau ne iese în cale, trebuie să o privim ca pe o provocare și nu ca pe o scuză.

Cauți un partener puternic care să te ajute să ștergi casetele negative cu victime care se repetă mereu în capul tău? Nu căutați mai departe de sala de sport locală. Să vă faceți sângele să circule și să vă activați hormonii “fericiți și de bine” prin exerciții fizice provocatoare este una dintre cele mai bune modalități de a învinge negativitatea, de a învinge mentalitatea de victimă și de a vă pune pe calea cea mai rapidă pentru a vă simți sănătoși din punct de vedere fizic, mental și emoțional.

“Tu însuți, la fel de mult ca oricine din întregul univers, meriți dragostea și afecțiunea ta.”

  • Gautama Buddha

Leave a Comment